Αλλεργιογόνα - KD Consulting
16019
wp-singular,post-template-default,single,single-post,postid-16019,single-format-standard,wp-theme-bridge,bridge-core-3.0.1,unselectable,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.2,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-7,elementor-page elementor-page-16019

Αλλεργιογόνα

Τι είναι

Η τροφική αλλεργία είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπινου οργανισμού σε ακίνδυνα συστατικά των τροφίμων (αλλεργιογόνα). Τα συστατικά των τροφίμων που πυροδοτούν τις μη φυσιολογικές αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πρωτεΐνες που περιέχονται στα τρόφιμα. Στην Ε.Ε. αναγνωρίζονται 14 αλλεργιογόνα των τροφίμων.

Το είδος και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων της τροφικής αλλεργίας εξαρτάται από την ποσότητα του αλλεργιογόνου που εισάγεται στον οργανισμό, τον τρόπο παρασκευής του τροφίμου και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου. Εμφανίζονται συνήθως συμπτώματα στο δέρμα, στο γαστρεντερικό και αναπνευστικό σύστημα καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις στο καρδιαγγειακό και νευρικό σύστημα. Σε περίπτωση πολύ σοβαρής αλλεργίας μπορεί να υπάρξει μέχρι και αναφυλαξία.

Συχνότητα εμφάνισης

Αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους και συχνότερα συναντώμενους κινδύνους των τροφίμων. Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια Τροφίμων (EFSA) η συχνότητα εμφάνισης των τροφικών αλλεργιών στην Ευρώπη ανέρχεται περίπου σε ποσοστό 1% για τους ενήλικες και τα παιδιά.
Περίπου το 75% των αλλεργικών αντιδράσεων στα παιδιά προκαλούνται από τρόφιμα όπως το αυγό, οι αραχίδες, το αγελαδινό γάλα, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί.  Περίπου το 50% των αλλεργικών αντιδράσεων μεταξύ των ενηλίκων προέρχονται από τα φρούτα – λαχανικά της ομάδας Latex (αβοκάντο, κάστανο, ακτινίδιο κ.ά.) και της οικογένειας Rosaseae (στην οποία ανήκουν τα μήλα, τα αχλάδια, τα κεράσια, τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα), λαχανικά της οικογένειας Apiaceae (σέλινο, καρότα και αρωματικά βότανα) και διάφορους ξηρούς καρπούς και αραχίδες.

Υπευθυνότητες επιχειρήσεων – Προστασία του καταναλωτή

Τα αλλεργιογόνα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, αποτελούν αναγνωρισμένο κίνδυνο για την ασφάλεια των τροφίμων. Συνεπώς και οι επιχειρήσεις οφείλουν να τον λαμβάνουν υπόψη κατά το σχεδιασμό των συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων που εφαρμόζουν και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα.
Θα πρέπει το προσωπικό των επιχειρήσεων παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης τροφίμων να εκπαιδεύεται σχετικά με τα αλλεργιογόνα και τις ορθές πρακτικές κατά την αποθήκευση και το χειρισμό αυτών.

Επίσης, θα πρέπει ο τελικός καταναλωτής να ενημερώνεται σχετικά με τα αλλεργιογόνα που περιέχονται ή και πιθανώς να περιέχονται σε κάποιο προϊόν. Εάν αυτό αφορά σε προσυσκευασμένα τρόφιμα, τότε θα πρέπει να αναγράφονται στην ετικέτα και να επισημαίνονται σαφώς, όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία.

Εάν αφορά σε μη προσυσκευασμένα τρόφιμα (π.χ. τα τρόφιμα που πωλούνται σε εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία, παγωτοπωλεία, κρεοπωλεία κτλ.) τότε θα πρέπει η επιχείρηση να καταρτίζει κατάλογο με τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει και τα αλλεργιογόνα που αυτά περιέχουν. Η πληροφορία αυτή, όπως ορίζεται στη σχετική νομοθεσία, θα πρέπει να είναι ανα πάσα στιγμή διαθέσιμη στον καταναλωτή.



error: Content is protected !!